Extra         CV 


MAKING MANDELA

Documentaire van Paul Kramer

 


AVRO Kunstuur, zaterdag 7 december 2013 om 17.00 uur op Nederland 2.      >>  Bekijk de uitzending op Uitzendinggemist.nlWegens het overlijden van Nelson Mandela zond AVRO Kunstuur een speciale documentaire uit over kunstenaar Arie Schippers die jarenlang werkte aan een beeld van de Zuid-Afrikaanse oud-president. De documentaire was op  7 december 2013 vanaf 17.00 uur te zien bij de AVRO op Nederland 2.
 
Eind 2010 vraagt de Stichting Standbeeld Nelson Mandela aan de kunstenaar Arie Schippers om een gelijkend, 3,5 meter hoog beeld van Nelson Mandela te maken. Het beeld is onderdeel van het Nelson Mandela Monument dat vr het Haagse Congres Centrum komt te staan. 
Schippers kiest een historisch moment voor het beeld, namelijk 11 februari 1990, wanneer Mandela na een gevangenschap van 27 jaar op Robbeneiland zijn vrijheid tegemoet loopt. Het monument heet dan ook: Long Walk to Freedom. De documentaire toont de precisie en de volharding waarmee Arie bijna twee jaar aan het beeld werkt. Hij volgt alle stappen van het ontstaansproces, van de schetsen van Mandela’s hoofd, de kleine versie van pur-schuim, het vergroten van het beeld tot het spectaculaire gieten van het brons.